Gıda Mühendisliği

İşletmede Mesleki Eğitim Hakkında...

Sayın İlgili,

Bilindiği gibi Gıda Mühendisi istihdam eden işletmeler, işe alacakları yeni mezun mühendislerin tecrübeli olmalarını arzu etmektedirler. Bunun için yapılması gereken, öğrencilerin mezun olmadan önce stajdan farklı olarak, bir mühendisin sorumluluklarını üstlenmek suretiyle gıda işletmelerinde çalışmalarının sağlanmasıdır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü olarak 2017-2018 döneminde Paydaş firmalarla birlikte İntörn Mühendislik Programını başlatarak tecrübeli Gıda Mühendisleri mezun etmeye başladık. Günümüze kadar başarılı bir şekilde yürütmüş olduğumuz İntörn Mühendislik Programına yeni ismiyle “İşletmede Mesleki Eğitim” adı altında 2022-2023 eğitim öğretim döneminde de devam etmekteyiz.

İşletmede Mesleki Eğitim Programının amacı, derslerinde başarılı olarak mezuniyet aşamasına ulaşmış öğrencilerin, mesleki farkındalıklarını ve yeterliliklerini önemli oranda artırmak, gıda mühendisliği alanında eğitime yeni bir yaklaşım getirmektir. Bu program ile Gıda Mühendisliği Bölümündeki derslerini başarı ile tamamlamış öğrencilerin gıda sektöründe iş deneyimi kazanmaları, sektörde istenilen niteliklere sahip olarak mezun olmaları ve ayrıca gıda üretimi alanında faaliyet gösteren kuruluşları yakından tanımaları sağlanmış olacaktır.

İşletmede Mesleki Eğitime katılacak öğrenci, son öğretim dönemini gıda sektöründeki bir kuruluşta “Mühendis” yetkisiyle 4 ay çalışarak geçirecek adaydır. Bu nedenle, İşletmede Mesleki Eğitim Programı staj uygulaması olmayıp, bu uygulamanın çok ötesinde mezun aşamasına gelmiş öğrencileri meslek hayatına hazırlayan en son aşama olarak tanımlanmaktadır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, İMEP kapsamındaki öğrencilerini mühendislerini 5510 sayılı Kanun gereği İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına karşı sigortalamaktadır. Bu konuda gıda kuruluşlarının bir yükümlülüğü yoktur. İşletmede Mesleki Eğitim gören öğrencilere 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca işletme tarafından asgari ücretin %35’i ücret olarak ödenir.

İşletmede Mesleki Eğitim Programı, üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine ve daha nitelikli Gıda Mühendislerinin yetiştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bu programa dahil olmak için, Kurum/Kuruluş/Firmanızın talep edeceği İşletmede Mesleki Eğitim öğrencileri için ekte sunulan “Firma İşletmede Mesleki Eğitim Öğrencisi Talep Formu”nun Kurum/Kuruluş/ Firmanın imza atmaya yetkili kişisi tarafından ıslak imza ve kaşe edilmesi gerekecektir.

İşletmede Mesleki Eğitim Programına vereceğiniz destekler için şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarız.

 

Prof. Dr. İsmail YILMAZ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği

Bölüm Başkanı