Gıda Mühendisliği
2021-05-07

BÖLÜMÜMÜZ DEĞERLİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. MEHMET DEMİRCİ AKADEMİK HİZMET SÜRESİNİ TAMAMLADI



 

BÖLÜMÜMÜZ DEĞERLİ ÖĞRETİM ÜYESİ

PROF. DR. MEHMET DEMİRCİ

AKADEMİK HİZMET SÜRESİNİ TAMAMLADI

 

Bölümümüz öğretim üyesi ve 1988-2019 yılları arasında aralıksız Bölüm Başkanlığı yapan, çok sayıda lisans ve lisansüstü öğrenci yetiştiren Prof. Dr. Mehmet Demirci hocamız 01.05.2021 tarihi itibariyle resmi akademik hizmet süresini tamamladı. Değerli hocamızın resmi olarak görevde bulunduğu 30.04.2021 Cuma günü saat 14:00’da Prof. Dr. Ömer Öksüz başkanlığında Gıda Mühendisliği Bölümü Akademik Kurulu uzaktan toplantı yoluyla toplandı. Değerli hocamız Prof. Dr. Mehmet Demirci’nin resmi olarak son kez katıldığı toplantıda, 54 yıllık akademik çalışmalarının yer aldığı özgeçmişi slaytlar eşliğinde sunuldu.

Toplantıya katılan öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri ile toplantı sonunda iştirak eden Bölüm Kurucu Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz, Prof.Dr. M. İhsan Soysal, Atatürk Üniversitesi ve Trakya Üniversitesinden lisans/doktora öğrencileri olan Prof.Dr. Muhammet Arıcı, Prof.Dr. Mükerrem Kaya, Prof.Dr. Mehmet Alpaslan, Prof.Dr. Osman Sağdıç, Prof.Dr. N.Barış Tuncel, Prof.Dr. Mehmet Demirci hocamızın geçmişten günümüze gıda mühendisliği alanındaki akademik çalışmalara ve lisans/lisansüstü öğrenci yetiştirilmesine olan katkılar belirtilerek değerli hocamızla olan hatıralar anlatıldı.

Toplantı değerli hocamız Prof. Dr. Mehmet Demirci’ye emeklilik yaşamında sağlık temennisiyle tamamladı.

 

Prof. Dr. Mehmet Demirci hocamızın özgeçmişi:

1946 Kaş doğumlu, Çukurbağ İlkokulu-Kaş Ortaokulu-Antalya Lisesi eğitim kurumlarında ilk ve orta öğretimini tamamladı. 1969 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde lisans eğitimini tamamlayarak Ziraat Yüksek Mühendisi unvanını aldı. Aynı yıl adı geçen Fakültede asistan olarak göreve başladı. 1972 yılında Millî Eğitim Bakanlığının bursu ile doktora yapmak üzere Almanya’ya gitti. 1975 yılında Göttigen Üniversitesinde (Almanya) doktorasını tamamlayarak Ziraat Doktoru (Dr.Sc.Agr.) unvanını aldı. 1976 yılına kadar Almanya Araştırma Enstitüsü’nün (DFG) desteklediği bir projeyi yürüttü. Projenin tamamlanması sonrası yurda dönerek Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Kürsüsüne doktor asistan olarak atandı. 1980 yılında Doçent unvanını aldı. 1985 yılında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesinde göreve başladı ve aynı üniversitede 1988 yılında Profesör oldu. 1988-2019 tarihleri arasında aralıksız 30 yılı aşkın süre Gıda Bilimi ve Teknoloji Bölümünde, daha sonra yeni adı ile Gıda Mühendisliği Bölümünde Bölüm Başkanlığı görevini üstlendi. Görevi sürecinde süt kimyası ve teknolojisi, gıda kimyası, beslenme alanlarında olmak üzere çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencileri yetiştirdi. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış iki yüze yakın bilimsel makalesi bulunmaktadır. Süt Teknolojisi, Gıda Kimyası ve Beslenme kitapları bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde başta süt kimyası ve teknolojisi alanında olmak üzere gıda mühendisliği çok sayıda bilimsel kongre, sempozyum, seminer vb. bilimsel organizasyonlar düzenlemiştir. Çok iyi derecede Almanca bilen Demirci, evli ve üç çocuk sahibidir.