Gıda Mühendisliği
2022-03-30

Öğrencilerimizin İşletmede Mesleki Eğitim Süreci Devam Ediyor



 

2021-2022 Eğitim Öğretim Dönemi İşletmede Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamındaki öğrencilerimizin işletmelerde eğitimi devam ediyor. 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü olarak lisans eğitiminde niteliği artırmak üzere yeni bir model olan İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması, ilk defa 2017-2018 eğitim-öğretim yılında “İntörn Mühendislik” adı altında başlatılmıştır. 2017-2018 Eğitim öğretim yılında 40, 2018-2019 Eğitim öğretim yılında ise 30 öğrencinin katılımı ile başarı ile uygulanan İntörn Mühendislik Eğitimi, küresel Covid-19 Pandemisi nedeniyle 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında  yarım kalmış, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında ise uygulanamamıştır. YÖK'ün 17 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, Yüksek Öğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği kapsamında İntörn mühendislik vb bütün işyerinde yapılan uzun dönemli mesleki eğitimler "İşletmede Mesleki Eğitim" adı altında bir mevzuata bağlanmıştır. Bu sebeple, 2021-2022 eğitim öğretim döneminden itibaren uygulamaya “İşletmede Mesleki Eğitim” adı altında devam edilmektedir.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, İşletmede Mesleki Eğitim öğrencilerini 5510 sayılı Kanun gereği İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına karşı sigortalar. Bu konuda gıda kuruluşlarının bir yükümlülüğü yoktur. İşletmede Mesleki Eğitim gören öğrencilere 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca işletme tarafından asgari ücretin %35’i ücret olarak ödenir. Gıda kuruluşlarının İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması kapsamındaki yükümlülüğü; öğrencilerin işe devamlılığını takip etmek, dönem sonunda başarı durumunu değerlendirmek üzere bir sorumlu belirlemek ve ilgili alandaki bilgi, birikim ve tecrübelerinin artırılmasına katkıda bulunmaktır.

Gıda Mühendisliği Bölümünde 8. yarıyılını okuyacak öğrencilere bir seçenek olarak sunulacak İşletmede Mesleki Eğitim Uygulamasında öğrenciler bu son yarıyılı gıda sektöründeki kuruluşlarda uygulamalı çalışarak geçireceklerdir. Bu süre, Üniversitemiz akademik takviminde yer alan tarihler arasında bahar yarıyılında (şubat-haziran ayları)  kesintisiz olarak 4 aylık süre ile uygulanacaktır.

İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması asla bir staj uygulaması olmayıp, bu uygulamanın çok ötesinde mezun aşamasına gelmiş öğrencileri meslek hayatına hazırlayan en son aşama olarak tanımlanmaktadır. “İşletmede Mesleki Eğitim öğrencileri” bilfiil birer mühendis gibi gıda sektöründe görev alarak çalışmalara katılabilmektedirler.

İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması üniversite-sanayii işbirliğinin gelişmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Gıda sektörü ile Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü arasındaki işbirliği ve eşgüdümü arttırıcı olan bu eğitim programının gıda firması, öğrenci ve fakülte olmak üzere üç paydaşı bulunmaktadır. İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması, ülkemizde nitelikli üniversite mezunu yetiştirilmesine önemli katkı yapacaktır. Gıda sektörü ise gelecekte çalıştırmayı düşündüğü adaylar için izleme ve değerlendirme fırsatı bulabilecek ve ileri ki süreçler için insan kaynağı oluşturabilecektir.