Gıda Mühendisliği
2024-01-03

Bölüm Öğretim Üyelerimizin Gururlandıran Proje Başarısı



 

Bölümümüz Öğretim Üyelerimizden Prof. Dr. Tuncay Gümüş ve Doç. Dr. İbrahim Palabıyık yürütücülüklerinde altta ayrıntıları verilen 2 ayrı TÜBİTAK 1001 projesi desteklenmeye hak kazanmıştır. 2023-2. Dönemi başvurularında 2 adet TÜBİTAK 1001 Projesi kazandıran Öğretim Üyelerimizi ve ekibini kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.

Prof. Dr. Tuncay GÜMÜŞ’ün yürütücü ve Araş. Gör. Dr. Deniz Damla ALTAN KAMER, Prof. Dr. Murat TAŞAN, ve Kırklareli Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr.Üyesi Gülce Bedis KAYNARCA’nın araştırmacı, Doktora öğrencisi Emel YÜCEL’in Bursiyer olarak yer aldığı “Rhodotorula Mucilaginosa (BT59) Kullanılarak Üzüm Posasından Tek Hücre Yağı(THY) Üretimi: Fermentasyon Optimizasyonu, Thy Karakterizasyonu ve Farklı Gıda Alanlarında Kullanımı” başlıklı projede Rhodotorula mucilaginosa (BT59) izolatı kullanılarak üzüm posasından Cevap Yüzey Yöntemi kullanılarak fonksiyonel özellikte Tek Hücre Yağı (THY) elde edilecek, farklı fermantasyon şartlarında farklı özelliklerde (balık yağı, palm yağı benzeri) yağ üretimi gerçekleştirilecektir. Elde edilen yağlar farklı gıda alanlarında model gıdalar üzerinde denenerek kullanılabilirliği belirlenmeye çalışılacaktır.

Doç. Dr. İbrahim PALABIYIK’ın Yürütücü ve Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Nevzat KONAR’ın, Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ömer Said TOKER’in, Kırklareli Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Recep GÜNEŞ’in, TAYAŞ Gıda’dan Derya GENÇ POLAT’ın Araştırmacı olarak yer aldığı “Çikolata Teknolojisi için Alternatif ve Yenilikçi Bir Temperleme Tekniği: Soğuk Plazma Destekli Pre-Kristalizasyon (Cpcry)” başlıklı projede, çikolata kalitesine etki eden en önemli basamaklardan olan temperleme işleminin çok daha kısa sürede ve az enerji gerektiren yenilikçi soğuk plasma tekniği ile gerçekleştirilmesi araştırılacaktır. Bu sayede çikolata üretim kapasitesinde ciddi artış ve üretim maliyetlerinde önemli ölçüde düşüş sağlanması ön görülmektedir.