Gıda Mühendisliği
2013-11-20

‘’ İnovasyon 101: Her Zaman Bir Adım Önde ‘’ Sohbet Toplantısı



Üniversitemiz Gıda Topluğu’nun düzenlediği NorthStar  Innovation   katkılarıyla organize edilen           ‘’ İnovasyon  101: Her Zaman Bir Adım Önde ‘’ başlıklı sohbet toplantısı gerçekleştirildi.

Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen sohbet toplantısında Yıldız Holding Global İnovasyon & ArGe Grup Başkanı ve North Star Innovation Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bilal Kaafarani ve Yıldız Holding İşe Alım Müdürü ve Regülâsyon Koordinatörü Begüm Mutuş Üniversitemiz öğrencileri ile bir araya geldi.

Söyleşiye, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay, Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, Üniversitemiz öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Söyleşinin açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Demirci, sözlerine inovasyon konusunda sadece ülkemizde değil dünyaca ünlü olan Bilal Kaafarani’ye aramızda bulunduğu için teşekkür ederek başladı. İnovasyon kavramının önemine değinen Demirci, inovasyon fikrinin ve kültürünün sadece üniversite öğrencileri için değil, ilkokul düzeyinde dahi farkındalık oluşturulması ihtiyacı bulunan bir kavram olduğunu aktardı.

 Bilal Kaafarani ise konuşmasında İnovasyonların ortaya çıkmasında özellikle merak eden ve cesur kişilerin önderlik ettiğini söyledi. “Keşif” ile “inovasyon” terimlerinin farkının altını çizen Kaafarani, kendisinin yazmış olduğu “Sürüden Ayrılmak” adlı kitabında 150 farklı CEO ile görüşüp inovasyon kavramını tarif etmelerini istediklerini bu çalışmanın sonucunda 150 farklı tarif aldıklarını aktardı. Kaafarani, “Herhangi bir fikrin, metodun ya da buluşun inovasyon niteliği taşıması için türünün tek örneği olması gerekiyor. Fikrin ticari bir değere sahip olmasının yanı sıra paraya dönüştürülebilir bir yönü olması gerekiyor. Bu üç özellikten herhangi biri olmadıkça inovasyondan söz edilemez” dedi.

İnovasyon tiplerinden örnekler vererek bahseden Kaafarani, kanıtlanmış bilimin, inovasyona dönüşme sürecinden bahsetti. Özellikle gıda alanındaki inovasyonların daha çok gıda ambalajları yönünde olacağını düşündüğünü söyleyen Bilal Kaafarani, öğrencilere yağ, tuz ve şeker ikame edici ürünler, yöntemler üzerinde durmalarını tavsiye etti. Kaafarani, Yıldız Holding bünyesinde öğrencilerle uzun inovasyon süreçlerini içeren yaz stajları yapma projeleri olduğunu da söyleşide açıkladı.

Bilal Kaafarani sunumunun ardından dinleyicilerden gelen soruları cevapladı. Sunumunu İngilizce yapan Kaafarani’ye Türkçe çeviri desteği sağlayan  Begüm Mutuş öğrencilerden gelen bazı soruları da bizzat cevaplayarak söyleşiye katkıda bulundu.

Söyleşi günün anısına teşekkür plaketi takdimiyle son buldu.